GOKCELI

 

ÜZÜM BAĞLARI ARASINDAN TURİZME  BİR YOL..

(GÖKÇELİ-DİLİMLİ KAYA)

Yeni toplanmış, buğusu üstünde henüz. Üzerimizde 9 km lik yürüyüşün yorgunluğu var. Bir de ineceğiz. Birkaç tane aldık ağzımıza..

Gökçeli beldemizi üzümü, yaprağı ve vişnesi ile tanırız daha çok. Fakat beldenin Akpınar yaylasını görmüşlüğünüz var mı?

Niksar Doğa Sporları ve turizm Derneği olarak (Nidost) Gökçeli beldesi Akpınar yaylasına yürüdük. Pazar sabahı saat 09:00 civarı belde meydanındaydık, araçlarımızla geldik. Belediye görevlileri karşıladı bizi, belediye başkanı Sayın Ayhan Öztürk kongrede olduğu için. Meydandaki kahvehanede ikram edilen çaylarımızı içtik. Hemen etrafımızı sardı meraklı gözler.

 

Yaklaşık 18 km lik bir yürüyüş parkuru bu. 9 km si tırmanış. Beldenin güney batısına düşüyor. Yola düştük, avlularda kazanlar kaynıyor. Salça yapanlar, pekmez kaynatanlar..

Bir saat sonra ilk mola, mola için erken ama aramıza yeni katılanlar var düşünmek lazım. Kireç ocağı mevkii imiş. Muhterem bey söyledi, rehberimiz. Eskiden kireç taşı çıkarılırmış. Hani kelle kireç dediğimiz ve ev duvarlarına badana yaptığımız. Bahçe çitleri arasındaki böğürtlenleri yemek harika.

Yol ayırımı Roma döneminden kalma bir höyük kenarıydı, Çardaklı mevkii. Sit alanı ilan edilmiş. Yaklaşık 1000 m yükseklikte. Buradan kayın ve gürgen ağaçları arasına daldık. Gölge oldular bize bu güneşli havada. Niksar’ın güneyindeyiz ama tırmandığımız yamaç kuzeye bakıyor. Yürürken arada bir eğilip biriktirdiğimiz meyve çekirdeklerini dikiyoruz.

Göletin setti dikiliyor önümüze. Tırmanıyoruz. Yaz boyu yoğun tüketimden dolayı suları azalmış ama Akpınar yaylası obalar mevkiine farklı bir güzellik katmış.

Çayırlar kurumuş, ağaçlar sararmaya yüz tutmuş. Sonbahar yavaş yavaş kendini gösteriyor.

İşte mola yerindeyiz, ikram edilen üzümleri yiyoruz. Semaverde çay. Teşekkürler belediye görevlileri şahsında Gökçeli belediye başkanı Sayın Ayhan Öztürk beye.

Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği Başkanı İlker Melikoğlu;

‘Dilimli kaya mevkii, sel ve selintilerle aşınmaya uğrayarak oluşmuş ‘Kırgıbayır’(Badlands) formları. Uzaktan kayalık gibi görünüyor. Toprağa rengini veren mineraller çok belirgin. Fotoğraf çekimi için harika bir manzara. İlçemizdeki öğrenciler için de harika bir coğrafi öğretim mekânı. Ders konuları geldikçe burayı ziyaret edip oluşumları yerinde incelemeliler. Beldenin yaklaşık 3 km güney batısında.

Obalar mevkii geleneksel yaşam turizmi için ideal bir yer. Çevre düzenlemesine ve belde halkının turizm bilincine ihtiyacı var. Ayakları yere basan bir proje ile burası iç ve dış turizme kazandırılabilir. Sayın başkan, fotoğraf çekmek ve kuş gözlemi amaçlı bir kule inşaatını başlatmış bile. Bir aksilik olmazsa burası gelecek yıl uluslar arası bir fotoğraf çekme etkinliğinin önemli bir ayağını oluşturacak.” Dedi

  

Arkadaşlarınla Paylaş

Diğer Yazılar